رییس اداره حفاظت محیط زیست آستانه اشرفیه گفت: مهمترین معضل نوار ساحلی خزر، آلودگی آب و ساحل آن است.
به گزارش پایگاه خبری گیل و دیلم، جعفر میرزایی، امروز در جلسه محیط زیست آستانه اشرفیه گفت: ۲۱ مرداد هرسال بنابه پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست ایران، مصوب کنوانسیون تهران، در تقویم محیط زیست کشورهای حاشیه دریای کاسپین بنام روز دریای کاسپین ثبت شده است و همه ساله برنامه های گوناگونی به منظور نکوداشت آن از سوی کشورهای حاشیه کاسپین برگزار میشود.
وی افزود: مهمترین معضل نوار ساحلی این بزرگترین دریاچه دنیا، آلودگی آب و ساحل آن است که چنانچه به وضعیت محیط زیست آن بیمهری شود این اکوسیستم ارزشمند، به سمت نابودی خواهد رفت.
میرزایی تصریح کرد: دریای کاسپین زیستگاه منحصر به فرد گونههای ارزشمندی همچون ماهیان خاویاری و تنها گونه پستاندار فوک کاسپین است که به شدت جمعیت آنها مورد تهدید واقع شده است.
فک خزری یکی از پستانداران کمیاب آبزی دنیاست که فقط در دریای خزر و رودخانههای منتهی به آن زندگی میکند. اینگونه تنها پستاندار دریای خزر بهشمار میآید و به دلیل صید بیرویه و به همخوردن شرایط زیستی و کاهش شدید جمعیت نیازمند حمایت بینالمللی است.
فوک خزری بهطور میانگین ۱ ٫ ۵ متر طول و ۸۰ کیلوگرم وزن دارد و یکی از کوچکترین انواع فوک بهشمار میرود.
ساحلنشینان شمال به آن سگ آبی میگویند. فوکها در میان هزار نوع جاندارِ خزر تنها پستاندار این دریا بهشمار میآیند. فوکها جانورانی با ارزشمند که حتی با مدفوع خود یک منبع غذایی در دریای خزر به وجود میآورند و نابودی آنها اکوسیستم خزر را به خطر میاندازد. فوکها در تابستان، بهار و پاییز بیشتر در آبهای نیمه جنوبی خزر از جمله ایران زندگی میکنند و برای زایمان به مناطق یخی در شمال دریای خزر مهاجرت میکنند.
فوکها با خوردن آبزیان بیمار و ایجاد تعادل در جمعیت آنها، در اکوسیستم دریای خزر نقش مهمی ایفا میکنند.
ماهیان خاویاری که استروژن نامیده میشوند و از خانواده تاسماهیاناند، در شمار گونههای آبزی کممانندی هستند که از پیشینهای چندصدمیلیون ساله که به عصر ژوراسیک بازمیگردد، برخوردارند و در این فرایند، تکامل یافته و امروز به ما رسیدهاند. رقم گونههای خاویاری، به ۲۷ گونه و زیرگونه در جهان تقسیم میشود که از این تعداد، ۵ گونه در دریای خزر زندگی میکنند، دریایی که به تنهایی ۹۳ درصد ذخایر ماهیان خاویاری جهان را در خود جای دادهاست.
منبع: ایسنا
دیدگاهتان را بنویسید