×

اختصاصی گیل و دیلم آیت الله در گذشت ‌ یا در گذشت آیت الله …….

  • کد نوشته: 9120
  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۰
  • 65 بازدید
  • ۰
  • ایت اله در گذشت ‌ یا در گذشت ایت اله …….   «من از سال ۱۳۳۶ – یعنی ۵۲ سال قبل – ایشان[هاشمی رفسنجانی] را از نزدیک می‌شناسم. آقای هاشمی از اصلی‌ترین افراد نهضت در دوران مبارزات بود؛ از مبارزین جدی و پیگیرِ قبل از انقلاب بود؛ بعد از پیروزی انقلاب از مؤثرترین شخصیت‌های جمهوری […]

    اختصاصی گیل و دیلم آیت الله در گذشت ‌  یا در گذشت آیت الله …….
  • ایت اله در گذشت ‌

    یا در گذشت ایت اله …….

     

    «من از سال ۱۳۳۶ – یعنی ۵۲ سال قبل – ایشان[هاشمی رفسنجانی] را از نزدیک می‌شناسم. آقای هاشمی از اصلی‌ترین افراد نهضت در دوران مبارزات بود؛ از مبارزین جدی و پیگیرِ قبل از انقلاب بود؛ بعد از پیروزی انقلاب از مؤثرترین شخصیت‌های جمهوری اسلامی در کنار امام بود؛ بعد از رحلت امام هم در کنار رهبری تا امروز. این مرد بارها تا مرز شهادت پیش رفته. قبل از انقلاب اموال خودش را صرف انقلاب می‌کرد و به مبارزین می‌داد … در طول این مدت هیچ موردی را سراغ نداریم که ایشان برای خودش از انقلاب یک اندوخته‌ای درست کرده باشد.»

     

    سخنرانی رهبر معظم انقلاب ،در نماز جمعه ۲۹ خرداد ماه‌۱۳۸۸

     

    ?لحظات زیادی از فعالیتهای اجتماعی و سیاسی خود را به اکبر هاشمی رفسنجانی اندیشیده ام.مردی که جای پای او در همه جای زندگی من هست، برای من‌که نسل دهه ۶۰ انقلابم، نسل اولین ها‌.

    هاشمی نیز مرد اولین ها بود چه خوب و‌چه بد.

    او را «هاشمی »می نامم ،نه برای توهین به او ،و نه از برای خالی کردن کینه ای ،بلکه بدلیل حس نزدیکی است که به او‌دارم ،به ایت الهی که درگذشت…

    او‌ شخصیت پیچیده ای داشت و سخن گفتن در مورد او و در یادداشتی کوتاه بسیار مشکل است ،مردی که ماسک های متعددی بر چهره داشت،و پشت هر کدام از ماسک‌های او که باید منتظر هاشمی متفاوتی بود جناح های مختلف بارها پنهان شده اند،شاید از همین روست که توانست لقب « راز دار انقلاب » را به خود اختصاص دهد.مرد دو قطبی های مختلف و پدر تفکر «سیاست میانه روی »در تاریخ انقلاب.

     

    ✅او یکی از ۲۸ عضو اولیه و مؤسس جامعه روحانیت مبارز (یک تشکل راست‌گرای سنتی) و همچنین یکی از اعضای مؤسس حزب جمهوری اسلامی در سال اول پس از انقلاب بود.سال‌ها بعد، باز او بود که درخواست انحلال این حزب را به حضرت امام( ره) داد.

     

    ✅او در آستانه پیروزی انقلاب از طرف بنیانگذار انقلاب به عضویت در “شورای انقلاب” برگزیده شد و تا زمان انحلال این شورا در ۱۳۵۹، از موثرترین اعضای آن بود. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، همچنین در تأسیس “حزب جمهوری اسلامی”، قدرتمندترین حزب سیاسی حامی حکومت، نقش داشت و تا زمان انحلال این حزب در سال ۱۳۶۶ از اعضای تعیین کننده آن بود

     

    ✅هاشمی ذکاوت سیاسی بیشتری داشت. این توانائی به همراه اعتماد کاملی که حضرت امام ( ره) به او داشت، دو عامل اصلی افزایش روزافزون قدرت او در نظام پس از انقلاب بود. در آن دوره او نزدیک‌ترین فرد به رهبر بود .

    به کمک هاشمی بود که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ شکل گرفت.

     

    ✅ با وقوع بحران گروگان‌گیری در سفارت آمریکا به‌وسیله دانشجوبان پیرو خط امام در سال ۱۳۵۸، هاشمی رفسنجانی از آن به‌عنوان «یکی از بزرگترین اقدامات سازنده در تاریخ کشور» یادکرد. با این‌حال او در دهمین سالگرد پیروزی انقلاب در یک مصاحبه گفت که با توجه به تجارب این سال‌ها «گروگان‌گیری اشتباه بود.»

     

    ✅ نخستین قانون انتخابات پس از انقلاب با مشارکت او تدوین شد و پس از برگزاری اولین انتخابات مجلس به مجلس راه یافت و با آغاز کار مجلس در ۷ خرداد ۱۳۵۹ اولین رئیس مجلس شورای اسلامی ایران شد. در بهار سال ۱۳۶۰ در عزل ابوالحسن بنی‌صدر از فرماندهی کل قوا و سپس تصویب طرح عدم کفایت سیاسی او نقشی تعیین کننده داشت.

     

    ✅ در تابستان ۱۳۶۰ او بود که اعتراض مجلس را به وتوی یکی از مصوباتش توسط شورای نگهبان به اطلاع حضرت امام ( ره) رساند و توانست برای اولین‌بار، راهکار قانونی‌ای برای اجرایی شدن قوانینی که توسط شورای نگهبان خلاف شرع دانسته شده بود ایجاد کند. راهکاری که بعدها به تشکیل «مجمع تشخیص مصلحت نظام »به ریاست خودش منجر شد.

     

    ✅در بهار ۱۳۶۵، هاشمی نقش فعالی در ماجرای ایران-کنترا داشت؛ مذاکرات اولین انقلابی با امریکا…..

     

    ✅وی از سال ۱۳۶۰ تا پایان جنگ ایران و عراق (و پس از آن تا زمان درگذشت حضرت آیت الله العظمی امام خمینی« ره») نماینده رهبر در “شورای عالی دفاع” بود که تا زمان تشکیل شورای عالی امنیت ملی در سال ۱۳۶۸، عالی‌ترین شورای تصمیم گیر در مورد مسائل نظامی محسوب می‌شد

     

    هاشمی رفسنجانی در خرداد ۱۳۶۷، از سوی رهبر وقت به سمت “جانشین فرمانده کل قوا” منصوب شد که در این سمت، فرماندهان ارشد ارتش و سپاه، مستقیماً زیر نظر او فعالیت می‌کردند. یک ماه و نیم بعد از انتصاب خود به این سمت،او‌ با جلب نظر امام‌( ره) توانست به جنگ هشت ساله ایران و عراق پایان دهد.

     

    ✅ با نزدیک شدن به پایان دور دوم ریاست جمهوری، کمیسیون فرهنگ و ارشاد مجلس شورای اسلامی تلاش کرد تا اصلاحیه‌ای را به تصویب برساند که بر اساس آن، هاشمی بتواند برای سومین بار پیاپی در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند. این اقدام بی‌درنگ مورد اعتراض قرار گرفت. هاشمی نیز تصمیم گرفت ابتکار عمل را از دست ندهد و همگام با اصلاح‌طلبان مسیر اصلاحات را انتخاب کرد. او ابتدا برای مدت چند ماه تلاش کرد تا اخرین نخسنخست وزیر تاریخ معاصر کشور را ترغیب به شرکت در انتخابات کند؛ ولی پس از این‌که او نامزدی در انتخابات را نپذیرفت، هاشمی از نامزدی سید محمد خاتمی (که پس از خروج از کابینه در سال ۱۳۷۰ همواره مشاور او بود) حمایت کرد. هاشمی در واکنش به افرادی مانند ایت اله محمدتقی مصباح یزدی هشدار می‌داد که «ازبین رفتن اعتماد مردم، از ایدز خطرناک‌تر است».

     

    ✅ اگرچه شیخ اصلاحات در مقام یک رئیس جمهور، محمد هاشمی (برادر علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی) را به سمت معاونت اجرائی خود منصوب نموده بود، ولی قدرت اکبر هاشمی در این دوره رو به افول بود و هدف حمله تندروهای هر دو جناح قرار داشت. در جریان قتل‌های زنجیره‌ای، اکبر گنجی در مقاله «عالیجناب سرخپوش و عالیجنابان خاکستری »به بررسی نقش او در این قتل‌ها پرداخت.غلامحسین کرباسچی، شهردار تهران و یکی از متحدان کلیدی او به زندان محکوم شد.

    با این‌حال علی‌رغم کاهش چشمگیر قدرت وی، همچنان ریاست مجمع تشخیص نظام را که ارگانی مهم بود برعهده داشت.

     

    کارنامه هاشمی طولانی و لیست اولین های به درازای لحظات تلخ وشیرین زندگی من وشماست.هاشمی انقلاب ،هاشمی روحانیت مبارز یا هاشمی کارگزاران سازندگی و‌یا هاشمی عالیجناب سرخپوش ‌و‌هاشمی پدر اعتدال گرایان و‌حامی اصلاح طلبان ….همه اینها ماسک های اوست و‌پشت هر ماسک او‌دریایی سخن‌نهفته است ، ولی من همین را می دانم‌که با رفتن او‌خلایی در نظام سیاسی ایران‌ایجاد شد که تا سالیان دراز ترمیم‌نخواهد شد.

    در«گذشت » هاشمی ،باید تاریخ قضاوت کند، مردی که همه دوستان ودشمنانش بر او‌تاختند، از بهر انتقاد از او‌ توشه ای ساختند برای پیشرفت خود ، ولی او سکوت کرد.مدارا کرد وحتی زمانی که فرزند او‌را به زندان بردند و اعتراض ننمود و‌ به قانون تمکین کرد.« قانون اساسی» ، با همه اصولش و « مردم » با همه تعدد افکار وعلایقشان ،خط قرمز هاشمی بود که هرگز از ان عبور نکرد.

     

    علی دادخواه

    ۲۰ دی ماه ۱۳۹۵

    برچسب ها

    لینک کوتاه مطلب:

    https://gildeylam.ir/?p=9120

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *