گیل و دیلم| نخستین کارگاه تحلیل ذینفعان در تالاب امیرکلایه لاهیجان به منظور تدوین برنامه مدیریت جامعه زیست بومی و اجرای برنامه اطلاع رسانی ،آموزش ،مشارکت و آگاهی افزایی (سیپا )در تالاب امیر کلایه لاهیجان برگزارشد.
این کارگاه روز سه شنبه با مشارکت کارشناسان اداره کل حفاظت محیط زیست ، اداره کل شیلات گیلان ، استانداری ، اداره کل راه و شهرسازی ، جهاددانشگاهی گیلان ، جهادکشاورزی ، کارشناسان سازمان های مردم نهاد زیست محیطی ، فرمانداری لاهیجان ، بخشداری و دهیاران بخش رودبنه لاهیجان و جوامع محلی، به منظور آشنایی و شناخت بیشتر سازمان ها و ذینفعان کلیدی ، اولیه و ثانویه و تدوین برنامه های مناسب در تالاب امیرکلایه لاهیجان تشکیل شد.
نماینده دفتر حفاظت و احیای تالاب های کشور در این کارگاه گفت: این کارگاه اولین کارگاه تحلیل ذینفعان استان گیلان است که در تالاب امیرکلایه برگزار می شود که پس از مشخص شدن لیست مربوط به ذینفعان کلیدی ، اصلی و اولیه و ثانویه و ان جی او ها (سازمان مردم نهاد) و با توجه به خروجی های این کارگاه ، کارگاه بعدی با دعوت بقیه ذینفعان تشکیل خواهدشد.
ژاله امینی افزود: این طرح در پنج کارگاه ادامه پیدا می کند و کلیه برنامه ریزی ها و بهره برداری ها از تالاب ها توسط ذینفعان در این طرح مشخص می شود و کسی حق تخطی از آن را ندارد.
وی خاطرنشان کرد: مدیریت و حفاظت تالاب های کشور از رویکرد بخشی و سنتی به رویکردی زیست بوم و جامع نگر تبدیل شده تا همه ذینفعان با مشارکت در تالاب ها در بهره برداری از آنها نیز مشارکت داشته باشند.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان نیز در باره این کارگاه گفت: اجرای طرح مدیریت زیست بومی در تالاب امیرکلایه منجر خواهدشد تا حفاظت از این اکوسیستم ارزشمند بهتر و بیشتر از گذشته صورت گیرد.
منصور سربازی افزود: در حال حاضر ۳۰هزار هکتار تالاب در گیلان وجود دارد که ۲۳هزار هکتار این تالاب ها از جمله بوجاق ، تالاب انزلی و امیرکلایه جز کنوانسیون رامسر هستند.
وی تصریح کرد: در گذشته همجواری زیستی انسان در کنار تالاب ها با رعایت ملاحظات زیست محیطی همراه بود ولی با رشدجمعیت این تعامل با مشکل روبه رو شد و انتظار حاشیه نشینان از تالاب بیش از توان اکولوژیکی افزایش یافت.
وی تصریح کرد: استفاده از سازه های چوبی به عنوان صنعتی سازگار با محیط برای گردشگری در تالاب امیر کلایه به عنوان یک طرح نمونه و پایلوت انتخاب شده و این طرح برای سایر تالاب ها نیز گسترش می یابد و هم اکنون با ایجاد سازه های چوبی در تالاب امیر کلایه مکان های مناسبی برای مردم و محققین در این تالاب ایجاد شده است .
معاون فنی محیط زیست گیلان گفت: برای بهره برداری صحیح از تالاب ها توسط جوامع محلی نیاز است تا این جمعیت آموزش بیشتری ببینند و امروز رشد جمعیت به حدی رسیده که بهره برداری از این اکوسیستم ارزشمند به رقابت تبدیل شده است .
سربازی تاکید کرد: توسعه ای که در آن حفاظت تالاب مدنظر قرار داده نشود به محیط زیست آسیب جدی می زند و برای جلوگیری از این آسیب اقدامات مختلفی از جمله همایش اجرای طرح مدیریت زیست بومی در تالاب امیرکلایه توسط پژوهشکده جهاد دانشگاهی در حال برگزاری است و اجرای این طرح فرصتی مناسب است تا برنامه ریزی دقیقتری برای بهره برداری صحیح مردم ، بخصوص حاشیه نشینان از تالاب امیرکلایه انجام شود.
وی اضافه کرد: علاوه بر آموزش به جوامع محلی ، در این طرح مردم و مدیران با توان تالاب امیرکلایه آشنا می شوند ضمن اینکه ایجاد مشاغلی که کمترین آلایندگی را برای این اکوسیستم داشته باشند ، معرفی می شوند.
سربازی افزود: از آنجایی که آب تالاب امیرکلایه توسط چشمه ها و سفره های زیر زمینی تامین می شود یکی از پاکترین تالاب های کشور و خوشبختانه نزولات خوب اخیر موجب شده امسال ارتفاع آب در تالاب امیر کلایه ۳۰سانتیمتر افزایش یابد.
تالاب بین المللی امیرکلایه با مساحت یک هزار و ۲۳۰هکتار مساحت در سال ۱۳۴۹ به عنوان منطقه حفاظت شده در شورای عالی محیط زیست کشور تصویب و با توجه به جاذبهها و ویژگیهای اکولوژیکی آن، در سال ۱۳۵۴ در فهرست ۱۹ تالاب ایران، ثبت بین المللی شد.
تالاب بین المللی امیرکلایه در فاصله ۳۶ کیلومتری شمال شرقی لاهیجان و بین شهرهای لنگرود، لاهیجان و بندرکیاشهر قرار دارد.
شهرستان لاهیجان در ۴۰ کیلومتری شرق مرکز استان گیلان واقع است.
دیدگاهتان را بنویسید