به گزارش پایگاه خبری گیل و دیلم ، به نقل پایگاه خبری بلومبرگ آمریکا، ایران تولید خود را در میادین نفتی غرب رودخانه کارون افزایش داده است.
تولید نفت عربستان نیز در این مقطع با ۶۰ هزار بشکه در روز افزایش، به ۱۰ میلیون و ۱۰ هزار بشکه در روز رسید که البته هنوز کمتر از میزان تعهد شده در توافق اوپک است.
کشورهای چین، هند، ژاپن و کره جنوبی به عنوان چهار مشتری اصلی آسیایی ایران، در سال ۲۰۱۷، به طور میانگین یک میلیون و ۶۷۰ هزار بشکه در روز نفت از این کشور خریداری کرده اند که ۲.۵ درصد نسبت به سال پیش از آن افزایش نشان می دهد.
البته آمارهای دولتی و رفت و آمد کشتی ها نشان می دهد که واردات نفت این چهار کشور آسیایی از ایران در ماه دسامبر (آذر – دی) ۱۶.۳ درصد کاهش سالانه داشته است.
کشورهای چین، هند، ژاپن و کره جنوبی در ماه دسامبر در مجموع یک میلیون و ۵۸۰ هزار بشکه نفت در روز از ایران وارد کرده اند.
گرچه واردات نفت ژاپن از ایران در ماه دسامبر با ۱۱ درصد افت سالانه، به ۲۴۱ هزار بشکه در روز رسید اما این میزان در مقطع یاد شده با ۱۷ درصد رشد ماهانه رو به رو بود.
واردات نفت ژاپن از ایران در دسامبر ۲۰۱۶ میلادی ۲۷۱ هزار بشکه در روز اعلام شد.
افزون بر این، ایران به عنوان چهارمین تامین کننده نفت وارداتی ژاپن (۶.۲ درصد)، در ماه نوامبر (آبان – آذر) بالغ بر ۲۰۶ هزار بشکه نفت در روز به این کشور صادر کرده بود.
**پیشروی سواپ نفتی عراق و ایران
مقامهای نفت ایران و عراق ماه دسامبر (آذر – دی) اعلام کرده بودند که قصد دارند تا ۶۰ هزار بشکه در روز از نفت منطقه کرکوک را از طریق زمینی و با کامیون های نفتکش تحت قرارداد معاوضه سوخت (سوآپ) به پالایشگاه کرمانشاه منتقل کنند، گرچه ارسال نخستین محموله که قرار بود هفته گذشته انجام شود به دلایل ذکر نشده ای به تاخیر افتاده است.
دو مقام رسمی عراقی هفته اخیر اعلام کردند که نیروهای نظامی این کشور، در حال آماده سازی عملیات نظامی برای کنترل بر منطقه مرزی با ایران و مسیر انتقال نفت به این کشورند.
به گفته این مقامها، عملیات برای ایمن کردن منطقه کوهستانی «همرین» ممکن است هفته جاری آغاز شود.
این منطقه میان میدان های نفتی کرکوک و شهر خانقین قرار دارد که هم مرز ایران است
**آخرین وضعیت تولید اوپک
اوپک سال جاری میلادی را با اندکی افزایش تولید نفت آغاز کرد؛ براساس تحقیقات بلومبرگ، تولید نفت اعضای اوپک و روسیه در ماه ژانویه، یعنی نخستین ماه میلادی، اندکی بیشتر از ماه پیش از آن بود.
این درحالیست که افزایش تولید از سوی عربستان و ایران، رکود صنعت نفت ونزوئلا را جبران کرد.
بلومبرگ در هفته ای که گذشت، اعلام کرد که پایبندی تولیدکنندگان مشارکت کننده در توافق کاهش تولید، در ماه ژانویه ۱۲۷ درصد بود در حالی که در ماه پیش از آن ۱۲۸ درصد اعلام شد بود.
میزان تولید نفت ۱۴ عضو اوپک در این مقطع، با ۲۰ هزار بشکه در روز افزایش ماهانه، به ۳۲ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز رسید.
تولید نفت روسیه نیز ماه ژانویه به ۱۰ میلیون و۹۵۰ هزار بشکه در روز رسید.
این میزان برای ونزوئلا و در پی بحران شدید صنعت انرژی این کشور، با۳۰ هزار بشکه در روز کاهش، به کمترین رقم از سال ۱۹۸۹ میلادی، یعنی یک میلیون و ۶۷۰ هزار بشکه در روز رسید، برای عربستان و ایران به ترتیب با۶۰ هزار و ۳۰ هزار بشکه در روز افزایش،۱۰ میلیون و ۱۰ هزار بشکه و سه میلیون و ۸۳۰ هزار بشکه در روز اعلام شد.
اکنون زمان اعتراف بانک های جهانی به موفقیت توافق اوپک و کارامد بودن آن است.
بزرگترین بانک های وال استریت به تازگی درباره برنامه جهانی سازمان اوپک، نظر خود را تغییر دادند و به پیروزی این سازمان و افزایش قیمت نفت اقرار کردند.
بانک های آمریکایی «گلدمن ساکس»، مورگان استنلی و جی.پی مورگان همه در دو هفته اخیر با کنار گذاشتن تردیدها و با انتشار پیش بینی هایی، از افزایش قیمت نفت سخن گفته و پذیرفته اند که برنامه کاهش تولید اوپک در نهایت در برطرف کردن مازاد عرضه جهانی موفق بوده است.
اعتراف بانک های آمریکایی به این موفقیت، یک پدیده تازه است زیرا در همه مراحل اقدامات، اوپک برای پایان دادن به کاهش شدید قیمت ها، این بانک ها به این تلاش ها به دیده تردید می نگریستند.
**روند نزولی قیمت جهانی بازار نفت
بازار نفت در هفته اخیر با روند نزولی قیمت این محصول روبرو بود، زیرا تولید نفت آمریکا و شمار دکل های نفتی این کشور افزایش یافت؛ تحلیلگران انتظار دارند که روند رو به رشد تولید نفت آمریکا ادامه داشته باشد.
شمار دکل های حفاری آمریکا، اواخر ژانویه با دو برابر افزایش به ۷۶۵ مورد افزایش یافت؛ این میزان اواخر سال ۲۰۱۶ میلادی ۳۱۶ مورد ثبت شده بود.
تولید نفت آمریکا به تازگی نسبت به اواسط سال ۲۰۱۶ میلادی با ۱۸ درصد افزایش به ۱۰ میلیون بشکه در روز رسیده و از عربستان نیز پیشی گرفته است.
از سوی دیگر، اداره اطلاعات انرژی آمریکا پیش بینی کرد که تولید نفت این کشور اواخر سال ۲۰۱۸ میلادی به میانگین ۱۱ میلیون و ۴۰ هزار بشکه برسد در حالی که این اداره در گزارش ماه گذشته خود این میزان را برای اواخر سال آینده برآورد کرده بود.
تولید نفت آمریکا در ماه های اخیر بطور پیوسته رشد، ثبت کرده است و انتظار می رود که در پایان سه ماه نخست سال جاری میلادی به میانگین ۱۰ میلیون و ۲۴۰ هزار بشکه در روز برسد.
تحلیلگران و اَبَرشرکت های انرژی جهان با توجه به همه گیر شدن خودروهای برقی و روی آوردن جهانی به انرژی های پاک سقوط شدید تقاضای جهانی نفت را در آینده نزدیک پیش بینی می کنند.
از جمله این شرکت ها، اکسون موبیل است که هفته اخیر اعلام کرد: درصورت اجرای کامل توافق پاریس و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، انتظار دارد تقاضای جهانی نفت تا سال ۲۰۴۰ میلادی به شدت کاهش یابد.
اکسون موبیل انتظار دارد که مصرف نفت در جهان با ۰.۴ درصد کاهش سالانه، تا سال ۲۰۴۰ میلادی به حدود ۷۸ میلیون بشکه در روز برسد که این میزان حدود ۲۵ درصد کمتر از ۹۸ میلیون بشکه ای است که اداره اطلاعات انرژی آمریکا پیش بینی کرده بود.
انتظار می رود که با توجه به شرایط بازار و بحران های اقتصادی و سیاسی برخی کشورهای تولیدکننده نفت، از جمله ونزوئلا، عراق، عربستان و کره جنوبی و غیره قیمت نفت در هفته های آینده نوسان داشته باشد، اما روند رو به رشد خود را حفظ کند. / ایرنا
دیدگاهتان را بنویسید