×

دکتر پویا نژاد شمسی – متخصص اندو : رشته ما بالطبع یک سری سختگیری هایی دارد و من همیشه راه هایی برای دانشجو باز می گذارم

  • کد نوشته: 41100
  • ۱۳۹۷-۱۰-۲۵
  • 177 بازدید
  • ۰
  • گیل و دیلم؛ رشته ما بالطبع یک سری سختگیری هایی دارد و من همیشه راه هایی برای دانشجو باز می گذارم *لطفا خودتان رو معرفی بفرمایید: دکتر پویا نژاد شمسی هستم دوره عمومی خودم رو در دانشگاه گیلان گذراندم. ورودی سال ۷۹ بعد از فارغ التحصیلی دو سال در جزیره خارک دوره طرح و سربازی […]

    دکتر پویا نژاد شمسی – متخصص اندو : رشته ما بالطبع یک سری سختگیری هایی دارد و من همیشه راه هایی برای دانشجو باز می گذارم
  • گیل و دیلم؛ رشته ما بالطبع یک سری سختگیری هایی دارد و من همیشه راه هایی برای دانشجو باز می گذارم

    *لطفا خودتان رو معرفی بفرمایید:

    دکتر پویا نژاد شمسی هستم دوره عمومی خودم رو در دانشگاه گیلان گذراندم. ورودی سال ۷۹

    بعد از فارغ التحصیلی دو سال در جزیره خارک دوره طرح و سربازی را گذراندم سپس در سال ۸۸ تخصص اندو دانشگاه قزوین قبول شدم و در سال ۹۱ از رشته اندو فارغ التحصیل شدم از آن زمان تا حالا بعنوان استادیار داشگاه گیلان مشغول تدریس هستم و در مطب نیز به درمان بیماران می پردازم

    *چرا دندانپزشکی؟

    اینکه چرا دندانپزشکی را انتخاب کردم، یک دلیل اصلی داشت و آن این بود که:

    برادری دارم که ده سال از من بزرگتر هستند و پزشک میباشند و خواهرم نیز که ۹ سال از من بزرگترند داروساز. با توجه به سختی های پزشکی و توصیه فامیل دندانپزشکی را انتخاب کردم و بیشتر از این آشنایی و دورنمایی از دندانپزشکی نداشتم

    *چرا اندو؟

    به ۳ دلیل:

    اول اینکه رشته اندو رشته ای است که همیشه در همه شرایط کاری بیمار هست

    دوم اینکه همیشه در دوره عمومی رشته ای است که دانشجو از آن می ترسد و نسبت به آن فوبیا دارد به این دلیل که در رشته های دیگر وابسته هستید به یک سری ابزار ها و وسایل و حتی لابراتوار در این رشته فقط خودتی و خودت باید مجموعه ای از کار ها را انجام بدهید و بیمار را به سر انجام برسانید.

    سوم اینکه یکی از ویژگی های رشته اندو این است که زیاد بیمار را ملاقات نمی کنید مثلا در ارتودنسی یک بیمار دو سال بیمارتان است و بیمار می رود و می آید پروتز هم مینطور یعنی علاوه بر اینکه باید کارتان خوب باشد از فن بیان بالایی هم برخوردار باشید علی الخصوص رشته های زیبایی و ارتودنسی و پروتز و واقعا مسایل روانی و زیبایی شناختی در آنها دخیل هستند ولی در اندو هدف این است که بیمار دردی نداشته باشد که اینها به تکنیکتون بستگی دارد. و اگر کارتان عالی باشد کاملا مشخص است.

     ولی هر چقدر بیشتر می گذرد بیشتر به این رشته علاقمند میشوم. و از دشواری آن کاسته میشود

    *بیشترین مشکلات و اشتباهات در کیس های درمان مجدد به چه دلایلی می باشد؟

    یک گروه بزرگ از بیمارانی که نیاز به درمان مجدد دارند به علت مسایلی است که دندانسازان تجربی بوجود می آورند که دندان را روت کانال کرده و بلافاصله اقدام به ساخت روکش می کنند. که واقعا فاجعه است. دیده شده که بیماران با دندانهای عفونی و وضعیت نامشخص، درمان ریشه شده اند و صاحب روکش و هزینه هایی هم پرداخت کرده اند و کارشان به درمان مجدد می کشد

    در مورد دندانپزشکان عمومی ۲ نوع خطا وجود دارد: 

    خطاهای عمد و خطاهای غیر عمد

    مهمترین چیزی که می بینم این است که هنوز خیلی ها کار با دستگاه اپکس لوکیتور را یاد نگرفته اند یا تمایلی به یادگیری ندارند. در مورد ما این مسئله جز اصول اولیه در اندو است و اولین کار در درمان ریشه، تعیین طول است. مشکلی که داریم در یک سری از کیس ها اگر در حد یک یا دو میلیمتر اگر تعیین طول اشتباه شود فرض را بر این می گذاریم که به دلیل محدودیت های موجود، دندانپزشک نتوانسته به طول برسد. اما در بسیاری از موارد این اشتباه در تعیین طول به ۴ میلیمتر می رسد. و حتی ۵ میلیمتر. دیگر این موارد را نمی توان به عنوان خطای غیر عمد به حساب آورد. حالا یا دندانپزشک آن سرعت عمل لازم را نداشته یا وقت کافی برای بیمارصرف نکرده یا توانایی کار دستگاه ها را نداشته اند. هنوز بسیاری از دندانپزشکان عمومی برای تعیین طول به عکس های رادیوگرافی اکتفا می کنند. مطمئنا این درمان های ریشه موفقیت آمیز نخواهند بود. واقعا بدون دستگاه اپکس لوکیتور امکان انجام یک درمان ریشه خوب وجود ندارد.مخصوصا در دندانهای فک بالا که محدودیت های آناتومیک داریم مانند قوس فکی و سینوس

    *سخت ترین کار در رشته شما در آوردن فایل شکسته است؟

    سخت ترین قسمت کار، قسمتی است که اگر آن کار را انجام ندهید بیمار دچار مشکل بشود. این که فایل شکسته خارج بشود یا نه یک فوبیا نیست. خیلی از اوقات ممکن است دندانی با فایل شکسته سالها برای بیمار کار کند. به شخصه سخت ترین کار در درمان ریشه برای من بیمارانی هستند که خیلی دیر مراجعه کرده اند. و دارای دندانهایی با ضایعاتی بزرگ هستند و قصد داریم به بیماران این اطمینان خاطر را بدهیم که دندانهایشان بهبود پیدا می کند. که در واقع در خیلی از مواقع این دندانها مقاوم به درمان هستند. این بزرگترین ترس من در درمان ریشه است. بقیه کار ها را میشود مدیریت کرد. وقتی ضایعه برزگ میشود و بین جراحی و درمان یکی را باید انتخاب کرد و بیمار هم باید کمترین مشکل را تحمل کند، قضیه کمی سخت میشود. به همین دلیل در خیلی مواقع گزینه جراحی هم به درمان اضافه میشود. مهمترین مسئله در درمان بیمارن وارد آوردن کمترین تروما به بیمار است یعنی بدون جراحی. قطعا در چند سال آینده راه حل های بهترین برای چنین مشکلاتی پیدا خواهد شد. 

    *رشته شما با کدام رشته های تخصصی دیگر ارتباط بیشتری دارد؟

    معمولا جراحان فک و صورت خیلی از بیماران ترومایی را ارجاع می دهند. مخصوصا بیمارانی که دندانهای قدامیشان ضربه خورده. یا بیماری که دندان عقلش را کشیده و دندان مجاور آسیب دیده است.

    یا پروستودنتیست ها بیمارانی که نیاز به درمان ریشه دارند را ارجاع می دهند.

    در مورد جراحان لثه هم مثلا آسیب دیدگی های پس از کار گذاشتن ایمپلنت و عفونت های پس از آن یا آسیب رساندن به ریشه توسط ایمپلنت

    *رابطه تون با دانشجوها چطوره؟

    بطور کلی دو نوع دانشجو داریم: دانشجویی که خودش دنبال کار میرود و کار را می دزدد و فراتر از حد دانشجوی معمولی باید به او آموزش داد و دانشجویی که دائما باید بهش گفت که چه کار کند و بیشتر از آن هم نمی توان به او یاد داد زیرا در ظرفیتش نمی گنجد.

    بعنوان یک استاد به شخصه همیشه دانشجویان را لول بندی می کنم. یکی سری لولشان در حدیست که به اطلاعات پایه نیاز دارند و یک سری را حتی حاضرم روتاری هم دستشان بدهم چون میدانم دانشجو پتانسیلش را دارد و بهتر است در دانشگاه یاد بگیرد. و فکر می کنم که در این انتخاب ها هم مهارت بالایی دارم. جالبه که بدونید اولین فارغ التحصیل دانشکده بین الملل انزلی که من استاد راهنمای ایشان بودم خانمی بودند که الان رزیدنت سال سوم رشته اندو دانشگاه تهران میباشند. و چنین چیزی خیلی برایم خیلی ارزشمند است.

    رشته ما بالطبع یک سری سختگیری هایی دارد و من همیشه راه هایی برای دانشجو باز می گذارم

    ۲ اصل اساسی در اندو داریم:

    اگر حوصله نداری و حالت خوب نیست کار نکندانشجو باید مرتب باشد و این مسئله برای من خیلی مهم است. چیدمان وسایل باید خوب و روی نظم باشد

    چون در رشته اندو با درد سر و کار داریم کمی سخت گیری لازم است

    تکنیک های بی حسی، زمان کارکرد و …. خیلی مهم است

    در کل استاد سخت گیری هستم و از بسیاری از همکاران سخت گیر ترم. ما بیشتر در مراحل اول سخت می گیرند مثلا هنگامیکه دانشجو بر روی دندانهای کشیده شده کار می کند و …. در واقع همان مرحله پری کلینیک. بیشتر فیلر ها در همین مرحله اتفاق می افتند. پس از گذر از این مرحله به میزان زیادی از سخت گیری کاسته میشود.

    *دوست داشتنی ماده یا دستگاه در کارتون چیه؟

    رابردم!

    چیز دیگری که خیلی به من کمک کرده جدا از اپکس لوکیتور یه سری فایل هایی است که برای رتریتمنت استفاده می کنم و متأسفانه به دلیل تحریم در بازار پیدا نیست. خیلی دوستشان داشتم و هر چقدر تلاش کردم بشکونمشون نشد!

    *اپکس فایندر و روتاری رو چقدر به دندانپزشکان دیگر پیشنهاد میدید؟

    تجهیزات اصلی در اندو مانند مربعی هستند که در یک گوشه آن رابردم و کلمپ

    در گوشه دیگر میکروسکوپ

    در گوشه دیگر اپکس لوکیتور

    و در آخرین کنج آن مواد و محلول های ضد عفونی کننده کانال قرار دارد. البته مخصوص دندان نه وایتکس معمولی که مواد نگه دارنده و افزودنی فراوان مضر دارد.

    این ها ۴ رکن اساسی در درمان اندو هستند که در صورتی که کامل نباشند هم به شما و هم به بیمار فشار بیش از حد وارد میشود. در اکثر کشور های خارجی دندانپزشکان عمومی هم با میکروسکوپ کار می کنند. اگر تحریم ها اتفاق نمی افتاد اکثر دانشکده های ایران هم الان میکروسکوپ داشتند.

    *به عنوان کلام آخر؟

    به علت تحریم ها در بازار خودرو شاهد افزایش روز افزون خودرو های چینی هستیم. اما کسی پنج سال بعد این ماشین ها را نمی بیند. پنج سال آینده مواد و تجهیزات دندانپزشکی چطور است؟

    باید صنف هایی تشکیل داده شود که لول بندی مواد رو تغییر بدهند. برای مثال به یک سری از مواد اصلا اجازه ورود داده نشود. البته نظر شخصی من است. خیلی از موادی توسط دندانپزشکان در حال مصرف که نباید مصرف شوند. برای مثال فرمالین. این ماده بسیار سمی است. یا حتی کلروفرم که حتی اگر روی مخاط هم ریخته شود آسیب رسان است. با چه اطمینانی این مواد هنگامی که استفاده میشوند و از ته ریشه رد نمیشوند. جلوی این مواد باید گرفته شود. رشته PHD مواد دندانی که زمانی باب شده بود بین همکاران بنده، حرکت قشنگی بود. ولی اکثر همین همکاران بورسیه گرفتند و به خارج از کشور مهاجرت کردند. چنین تخصصی حتما در دانشکده های مادر باید تدریس شوند و مواد دندانی از زیر دست آنها باید رد شوند. تا در صورت استاندارد نبودن فورا رد شوند.

    *دو کتاب دندانپزشکی معرفی کنید لطفا:

    – PathWays مخصوصا فصل پر کردن دندانهای درمان ریشه که دو جدول دارد و این جدول ها خلاصه و چکیده دلنگرانی هاییست که یک متخصص اندو، متخصص پروتز و متخصص ترمیم دارد. دغده های ما از شکستگی ریشه و پست و کور و …

    این نکته را هم بگویم که ما پست و کور را دوست نداریم به همین صراحت. زیرا میتواند خیلی آسیب زا باشد.

    – کتاب دیگر اصول اولیه اندو از مبتدی تا پیشرفته است که کتابی هندی هست و بیشتر از چهار پنج سال هم نیست وارد بازار شده. به شخصه دوست داشتم این کتاب در دانشگاه ها تدریس می شد.

    دو کتاب غیر دندانپزشکی معرفی کنید لطفا:

    – قلعه حیوانات جرج اورول 

    – در جستجوی نان ماکسیم گورکی

    لینک کوتاه مطلب:

    https://gildeylam.ir/?p=41100

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *