×

مدیرکل میراث‌فرهنگی گیلان خبر داد؛
منشورهای بازالتی دیلمان گیلان ثبت ملی شد

  • کد نوشته: 110643
  • ۱۴۰۳-۱۰-۳۰
  • 14 بازدید
  • ۰
  • مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان از ثبت ملی اثر تاریخی دیگری در استان با عنوان منشورهای بازالتی قله فیروزکوه در دیلمان خبر داد....
    منشورهای بازالتی دیلمان گیلان ثبت ملی شد
  • به گزارش گیل و دیلم ، ولی جهانی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگاران افزود: سه هزار سال قبل مردمان کهن دیار دیلمان معدن منشورهای بازالتی را شناسایی کرده بودند؛ این مجموعه در رشته کوه‌های البرزغربی در جنوب منطقه دیلمان از بخش‌های کوهستانی شهرستان سیاهکل و در ارتفاع ۲ هزار و ۲۷۵ متر از سطح دریا جای دارد.
    وی اظهار کرد: منشورهای بازالتی فیروزکوه در جوار بقعه امام زادگان کنعان، برهان و عمران و درختان کهنسال بلوط فیروزکوه دیلمان قرار گرفته است.
    وی ادامه داد: در کاوش‌های باستانشناسی در منطقه «یسن» دیلمان نمونه‌ای از سنگ‌های منشور بازالتی بر دیواره و روی قبور سه هزار و ۵۰۰ ساله گورستان‌های یسن شناسایی شد و بسیاری به اشتباه گمان می کردند این سنگ‌ها حجاری شده است.
    مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان گفت: این در حالی است که این سنگ‌ها بصورت طبیعی از معدن جدا می‌شوند و مورد استفاده مردم در ادوار مختلف بوده است؛ این موضوع نشان می‌دهد این معدن سه هزار و ۵۰۰ سال قبل مورد شناسایی قرار گرفته و سنگ‌های آن بصورت تراش خورده طبیعی مورد بهره‌برداری مردمان ادوار مختلف قرار می گرفته است.
    جهانی تصریح کرد: فیروزکوه از لحاظ ساختمان زمین‌شناسی یک ناودیس (شیب به طرف یکدیگر) معلق خوابیده است که علاوه بر نقش فرسایش به دلیل عملکرد گسل نسبت به زمین‌های اطراف در ارتفاع بالاتری واقع شده است.
    وی ادامه داد: به دلیل اینکه کف ناودیس حالتی هموار و فرو رفته دارد در بلندای این کوه روی یال آن شاهد شکل‌گیری دشتی نسبتا هموار هستیم؛ تنوع سازندهای زمین‌شناسی بویژه وجود آهک و سازندهای آتشفشانی (منشورهای بازالتی)، آب‌وهوای سرد و نیمه خشک کوهستانی در نتیجه غلبه شرایط هوازدگی فیزیکی در منطقه در همراهی با برون‌زد سازندهای مورد بحث سبب شده که چهره فرسایشی در منطقه، منظری سخت فرسا داشته باشد.
    پرونده ثبت میراث طبیعی این اثر با همکاری انجمن میراث فرهنگی و طبیعی گیلان تدوین و به وزارتخانه میراث فرهنگی کشور ارسال و در نتیجه در فهرست آثار ملی کشور ثبت ملی شد.

    پنج هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی در گیلان شناسایی شده که بیش از یک هزار و ۲۷۰ اثر از این تعداد در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است

    نویسنده: امید غمخوار

    لینک کوتاه مطلب:

    https://gildeylam.ir/?p=110643

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *