مردم گیلان عزاداری روز عاشورا را با زاره زاره از لحضات پس از نماز صبح در کوچه و محلات آغاز می کنند.
به گزارش گیل و دیلم ،عاشورا در گیلان با مراسم «زاره زاره» که به معنای زاری و فغان است آغاز میشود .
در این مراسم که سحرگاه عاشورا اجرا میشود، زنان و دختران به دنبال نوحه خوانی و ذکر مصیبت ابا عبدالله (ع) به همدردی با فرزندان و زنان کاروان کربلا پرداخته و یاد رنجهای آنان را در سحرگاه دهم محرم زنده نگاه میدارند.
عزاداران حسینی در صبح عزا با خرما و شیر و چای نذری پذیرایی می شوند و برای امام حسین گریه و زاری می کنند و این عزاداری که بعد از نماز صبح آغاز می شود چند ساعتی ادامه دارد و پس از آن عزادارن به خانه ها و هیات ها خود رفته و خود را برای برپایی مراسم ظهر عاشورا آماده می کنند.
کَرپ زنی
ورود مراسم «کرپ زنی» به عزاداری گیلانیان را منسوب به مرحوم محمد ابراهیم غبرائی (متخلص به فانی) میدانند که اواخر قرن ۱۲ هجری شمسی در سفر به کربلا این نوع ویژه عزاداری را دید و در بازگشت به شهر خود (لاهیجان) ریتمهای جدیدی برای آن ابداع کرد و مرثیههایی به زبان فارسی برای آن سرود و آن را در عزاداریهای محله «شَعربافان» این شهر به اجرا در آورد .
کَرپ استوانهای چوبی به وزن ۴۰۰ تا ۶۰۰ گرم است که به دونیم تقسیم شده و هر نیمه به وسیله تسمهای چرمی در کف دست جا میگیرد .
کرپ زنان که نیمههای این استوانه چوبی را در دو دست خود میگیرند، با ضرب آهنگی خاص در حالیکه خم و راست میشوند، این دو تکه چوب را در زیر پا و پشت سر خود به هم میزنند .
ضرب آهنگ برای به صدا در آوردن «کرپ» توسط مرثیه خوانها تنظیم شده که کرپ زنان بر اساس آن حرکات را انجام داده و به مرثیه پاسخ میدهند .
این رسم در گیلان روز عاشورا و در محله «شَعربافان» لاهیجان اجرا می شود
منبع: ایسنا
دیدگاهتان را بنویسید