یک کارشناس سیاست خارجی به اصلاحات نیوز می گوید: اگر قرار باشد تحریم ها لغو شود، ما باید بدون وقت تلف کردن به صورت مستقیم با آمریکا وارد گفتگو شویم، گفت: برای مذاکره با آمریکا هیچ واسطه ای نیاز نیست.
به گزارش گیل و دیلم ، محمد مخبر معاون اول رئیسی روز گذشته اعلام کرد که با ٣ کشور برای آزادسازی پولهای مسدود شده توافق کردیم اما ظرف ٢۴ ساعت با دخالت نماینده آمریکا توافق لغو شد! بسیاری با اشاره به این موضوع گفتند که دولت بعد از دوسال، تازه به حرف ۱۰ سال قبل حسن روحانی رسیده است. در این خصوص حسن بهشتی پور کارشناس سیاست خارجی، به اصلاحات نیوز میگوید: در موضوع هسته ای ما درگیری اصلی را با آمریکا داریم، یعنی اروپا، روسیه و چین، زیر نظر آمریکا با ایران مذاکره میکنند و در جهت تقویت یک سند جامعی که قدرتهای بین المللی روی آن صحه گذاشته باشند. اما همه میدانند که ما چه آمریکا را کدخدا بدانیم یا ندانیم که اساسا فکر میکنم یک واژه نادرستی است، مشکل اصلی ما با آمریکا است.
وی ادامه داد: ما اگر میخواهیم مشکلمان حل شود، باید با خود آمریکا وارد گفتگو و مذاکره شویم. این یک واقعیت است وقتی آمریکا در اردیبهشت ۹۷ از برجام خارج شد، وضعیت تحریم ها به گونه ای تبدیل شد که حتی دوستان چینی و روسی جزء اولین شرکت های بودند که از ایران خارج شدند، چرا که آمریکا گفته بود یا با من باید همکاری داشته باشید یا ایران. یعنی هژمونی آمریکا عملا تحمیل شده و دنیا هم آن را پذیرفته است، حتی اگر به نفع ما نباشد.
ما چه آمریکا را کدخدا بدانیم یا ندانیم که اساسا فکر میکنم یک واژه نادرستی است، مشکل اصلی ما با آمریکا است، بنابراین اگر میخواهیم مشکلمان حل شود، باید با خود آمریکا وارد گفتگو و مذاکره شویم. این یک واقعیت است وقتی آمریکا در اردیبهشت ۹۷ از برجام خارج شد، وضعیت تحریم ها به گونه ای تبدیل شد که حتی دوستان چینی و روسی جزء اولین شرکت های بودند که از ایران خارج شدند، چرا که آمریکا گفته بود یا با من باید همکاری داشته باشید یا ایران. یعنی هژمونی آمریکا عملا تحمیل شده و دنیا هم آن را پذیرفته است، حتی اگر به نفع ما نباشد.
بهشتی پور با بیان اینکه اگر قرار باشد تحریم ها لغو شود، ما باید بدون وقت تلف کردن به صورت مستقیم با آمریکا وارد گفتگو شویم، گفت: برای مذاکره با آمریکا هیچ واسطه ای نیاز نیست و ما نیز باید بدانیم صرف توان هسته ای موضع ما را تقویت نمیکند، افزایش توان هسته ای موضع ما را تقویت میکند اما مکمل هسته ای، توان اقتصادی کشور است و ما باید با انجام یکسری اصلاحات اقتصادی توان اقتصادی کشور را بالا ببریم و بدون هیچ نگرانی پای میز مذاکره برویم.
وی ادامه داد: مخالفان برجام و دولت فعلی میگویند اگر با آمریکا بدون برگشت به برجام از سوی آنها مذاکره کنیم، درواقع آنها از مذاکره با ایران بهره برداری میکند بدون اینکه تعهداتی که در قالب برجام پذیرفته بود را اجرا کند. از همین رو میگویند مادامی که آمریکا به برجام برنگشته است، ما نمیتوانیم گفتگو و مذاکره کنیم .
بهشتی پور با اشاره به اینکه در این کشاکشی که وجود دارد، مذاکره با آمریکا هیچ ضرری به ایران وارد نمیکند، تصریح کرد: مذاکره کردن به معنای امتیاز دادن نیست. مذاکره کردن یعنی اینکه شما میروید پای میز مذاکره با طرفتان گفتگو میکنید و میگویید چه چیزی را حاضرید بدهید و چه چیزی را حاضر هستید بگیرید و صحبت میکنید تا به سمت هم حرکت کنید. یعنی به این شکل نیست که صد درصد هرچی که ایران یا آمریکا میخواهد شود، برجام ضعف هایی دارد بله اما امتیازهای زیاد و خوبی هم برای ایران دارد. هرآنچه که آمریکا میخواست در برجام به دست نیاورد و اگر رسیده بود که ترامپ از برجام خارج نمیشد. با قوت و قدرت و بدون نگرانی باید با آمریکا مذاکره کرد و مسئولین هم این موضوع را به خوبی میدانند فقط آن احتیاطی که گفتم را درنظر دارند.
برای مذاکره با آمریکا هیچ واسطه ای نیاز نیست و ما نیز باید بدانیم صرف توان هسته ای موضع ما را تقویت نمیکند، افزایش توان هسته ای موضع ما را تقویت میکند اما مکمل هسته ای، توان اقتصادی کشور است و ما باید با انجام یکسری اصلاحات اقتصادی توان اقتصادی کشور را بالا ببریم و بدون هیچ نگرانی پای میز مذاکره برویم.
این کارشناس سیاست خارجی میگوید: این فکر نباید باشد که اگر با آمریکا مذاکره کنیم همه مشکلاتمان حل میشود. از ان سمت هم مشکل ما این بود که فکر کردیم برجام قرار است همه مشکلات ما را حل کند، نخیر اصلا اینگونه نیست ولی برجام یک گره های بزرگی را برای ما باز میکرد. مذاکره کردن با آمریکا صرفا مشکلات و هزینه های ما را کاهش نمیدهد، اما فضای مناسبی را ایجاد میکند تا کشور بتواند نفسی بکشد و یکسری اصلاحات اقتصادی که از جمله نظام بانکداری و تولید که نیاز است را در فضای بدون تحریم انجام دهیم.
بهشتی پور با بیان اینکه باید واقعیت را به مردم بگوییم، تصریح کرد: واقعیت این است که ما هزینه هایی که میپردازیم بخاطر سیاست ها و رویکرد ما در نظام بین الملل است. ما نظام بین الملل را به چالش کشیدیم و آنجایی که به نفعمان است را استفاده میکنیم و آنجایی که به زعم خودمان به ضررمان است را رد میکنیم. طرف مقابل هم این را نمیپذیرد و میگوید یا همه آن را قبول میکنید یا هیچی. در حالی که خودشان اینگونه عمل میکنند و حقوق بین الملل را مصادره به مطلوب میکند، اما خب آنها قدرت دارند و هزینه این رفتارهایشان را هم میپردازند اما ما مشکلمان این است به لحاظ اقتصادی دچار مشکلات جدی هستیم.
مذاکره با آمریکا یک راه حل فوری برای آرامش بخشی به بازارهای داخلی است اما کافی نیست و ما باید کارهای زیادی برای اصلاح سیستم اقتصادی کشور انجام دهیم و نظام ناکارآمدی در سیستم بانکی ما هیچ ربطی به تحریم ها ندارد، اما در حوزه بین الملل و اجرایی نکردن fatf و مشکلات پالرمو و غیره که بلاتکلیف گذاشته ایم بله به تحریم ربط دارد اما مابقی آن به تحریم ها ارتباطی ندارد و کسی جرات پیدا نکرده تا نظام مالیاتی، بیمه، بانکداری و … را اصلاح کند.
وی ادامه داد: بنابراین امروز نیاز است که ما رویکردمان را تغییر دهیم و سعی کنیم دنیا را آنگونه که هست تحلیل کنیم، نه آنگونه که تصور میکنیم. ما دنیا را با تحلیل های خودمان تفسیر میکنیم و همان را هم نقد میکنیم که نتیجه فاصله گرفتن از واقعیت است. مذاکره با آمریکا یک راه حل فوری برای آرامش بخشی به بازارهای داخلی است اما کافی نیست و ما باید کارهای زیادی برای اصلاح سیستم اقتصادی کشور انجام دهیم و نظام ناکارآمدی در سیستم بانکی ما هیچ ربطی به تحریم ها ندارد، اما در حوزه بین الملل و اجرایی نکردن fatf و مشکلات پالرمو و غیره که بلاتکلیف گذاشته ایم بله به تحریم ربط دارد اما مابقی آن به تحریم ها ارتباطی ندارد و کسی جرات پیدا نکرده تا نظام مالیاتی، بیمه، بانکداری و … را اصلاح کند
دیدگاهتان را بنویسید